Iedere bondage-liefhebber hoopt dat zijn/haar bondagespullen lange tijd bruikbaar zijn. Het is niet de bedoeling om na iedere sessie nieuwe handboeien, touwen, enkelboeien of iets dergelijks te kopen. Bondagespullen zijn meestal van materialen als latex en leder gemaakt, en deze vragen een specifiek onderhoud. We geven een overzicht van de manier waarop jij bepaalde materialen moet bewaren en onderhouden.

Latex

Latex is lichtgevoelig. Latex (latex lingerie, latex handboeien, latex zwepen, enzovoort) moet je op een droge, donkere plaats bewaren. Laat latex ook nooit in contact komen met oliën. Oliën beschadigen het latex. In de nabijheid van latex breng je beter geen scherpe voorwerpen zoals nagels, spuiten of naaldhakken. Hierdoor kan het latex scheuren.

Latex maak je gemakkelijk en snel proper. Je wast het latex in bad met antibacteriële zeep en hangt het te drogen.

LederBondagetouw

Leder zit aangenaam, maar dreigt veel vuil aan te trekken. Wanneer je leder wilt proper maken, moet je steeds een aangepast reinigingsmiddel voor leder gebruiken. Wanneer leder nat is geworden, mag jij je lederen spullen zeker niet op de verwarming leggen. Droog het in een goed geventileerde kamer.

Plastic

Plastic of PVC is eenvoudig proper te maken. Na gebruik was jij je plastic spullen met een beetje lauw water, nadien gebruik je toycleaner spray om bacterieën te doden.

Bondagetouw

Bondage-touw is een essentieel en onmisbaar item bij bondage. Wanneer je bondagetouw wilt opbergen, zorg er dan steeds voor dat je het touw recht bewaard. Dit zal de kwaliteit van het touw ten goede komen. Na gebruik bewaar je het bondagetouw op een droge plaats. Hierdoor kunnen restjes glijmiddel of massageolie drogen, en voorkom je dat je bondagetouw gaat stinken.