Glijmiddelen en anale seks zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door wat glijmiddel rond de anus te smeren verloopt de penetratie heel wat vlotter. Vele koppels beweren dat zij geen glijmiddel nodig hebben. Een glijmiddel heeft echter als bijkomend effect dat de penis minder tegen de vaginawand wrijft. Daardoor kan de man het langer uithouden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat koppels die afkerig stonden tegen het gebruik van glijmiddelen, het snelst teruggrijpen naar dit effectieve hulpmiddel.Durex Sensilube

Een glijmiddel biedt tevens een oplossing bij vaginale droogheid. Vooral in de overgang en na een bevalling heeft liefst 1 op de 3 vrouwen hier last van. Durex Sensilube is in deze categorie het meest populaire product.

Een goed glijmiddel biedt dus niets anders als voordelen. Maar hoe weet je nu welk glijmiddel het meest geschikt is voor anale, orale of vaginale seks?
De meeste glijmiddelen zijn in twee hoofdrubrieken onder te delen:

1. Glijmiddel op waterbasis

Glijmiddel op waterbasis - Eros WaterformulationHet hoofdbestanddeel van glijmiddelen op waterbasis is glycerine. Deze stof is kleurloos, reukloos en smaakt zoet. Glycerine is niet giftig en oplosbaar in water. Vandaar dat de meeste glijmiddelen met smaak op waterbasis zijn.

De nadelen van glycerine zijn dat het glijmiddel kan uitdrogen en het bij 10% van de vrouwen vaginale infecties kan veroorzaken.

Het populairste glijmiddel op waterbasis is Eros Waterformulation.

Geschikt voor vaginale seks Ja
Geschikt voor orale seks Ja
Geschikt voor anale seks Ja
Geschikt met condooms Ja
Geschikt met seksspeeltjes Ja
Geschikt voor massage Nee
Geschikt voor onderwater Nee

2. Glijmiddel op siliconenbasis

Glijmiddel Pjur WomanSiliconen is niet oplosbaar in water. Glijmiddelen op siliconenbasis kunnen dus ook onder water worden gebruikt. Het nadeel van deze glijmiddelen is dat ze vlekken maken op zijde lakens. Een oplossing is een latex laken over je bed of zetel leggen. Een van de grootste voordelen van glijmiddelen op siliconenbasis is dat ze dikker aanvoelen en niet uitdrogen.

Sommige vrouwen zijn gevoelig voor siliconen. Pjur bracht voor hen een woman-variant op de markt. De Pjur Woman Bodyglide werd speciaal voor vrouwen ontwikkeld. Dit glijmiddel voelt niet vettig en verzorgt bovendien de gevoelige huid.

Geschikt voor vaginale seks Ja
Geschikt voor orale seks afhankelijk van merk
Geschikt voor anale seks Ja
Geschikt met condooms afhankelijk van merk
Geschikt met seksspeeltjes afhankelijk van merk
Geschikt voor massage Ja
Geschikt voor onderwater Ja